100% kupaca bi
preporučilo ovu
prodavnicu

Recenzije prodavnice

Hoopla.rs

Hoopla.rs

Šta su to ruteri i čemu oni služe?

Novi vek je doneo vrtoglavi razvoj tehnologije, tako da verovatno ne postoji moderno domaćinstvo koje nema laptop ili desktop računar. Da bi sve funkcionisalo kako treba i da bismo bili konstantno spojeni na mrežu, to jest, na internet, pomoći će nam mrežna oprema.

U prethodnim tekstovima smo se upoznali sa osnovnom podelom mrežne opreme na aktivnu i pasivnu, a sada ćemo se pozabaviti ruterima.

Svako od nas je čuo za ruter, međutim, kada kupimo opremu i kada bi trebalo da je povežemo, mnogi od nas se “hvataju za glavu“, jer sve deluje isuviše komplikovano. Dobra vest je da uopšte ne morate da dolazite u tu situaciju, jer mi vršimo montažu i ugradnju mrežne opreme, tako da je na vama samo da je koristite.

Vratimo se sada na priču o ruterima.

Osnovna uloga rutera jeste da služe za usmeravanje saobraćaja prema logičkim adresama (IP adrese). Oni to tako rade što iz zaglavlja primljenog paketa iščitaju odredišnu IP adresu, pa je nakon toga uporede sa zapisom koji se nalazi unutar njihovih routing tabela.

Dalje, to bi značilo, da ako pronađu odgovarajući zapis, oni taj paket usmeravaju prema izlaznom portu na kome se nalazi dostupna odredišna mreža. Ako to nije slučaj, onda se takav paket odbacuje.

Potrebno je da znamo da ruteri mogu da imaju više različitih vrsta portova i to su obično ethernet portovi i oni služe za komunikaciju sa LAN (lokalnim mrežama), a takođe postoje i serijski portovi koji su namenjeni za komunikaciju sa udaljenim mrežama – Internet, WAN. Interesantno je da ruteri između sebe menjaju informacije o dostupnim mrežama.

Interesantne informacije o ruterima

„Router“ je engleski naziv za ovaj uređaj kome je osnovna funkcija da za svaki paket podataka odredi putanju ili rutu. Tom rutom taj paket treba da ide i da se prosledi sledećem uređaju u nizu.

Dakle, ruteri međusobno povezuju računarske mreže, i najčešće su zasebni uređaji. U svojoj suštini, oni su zapravo računari čiji su hardver i softver specijalizovani tako da povežu više mreža. Primera radi, u jednoj LAN lokalnoj mreži, ruter se tako postavi da predstavlja vezu između Interneta i same mreže.

Navedimo za primer, ADSL ruter, koji imaju mnogi od nas, i on služi da poveže kućnu mrežu i mrežu Interner provajdera a do nje ruter dolazi preko ADSL veze.

Ruter se tako postavlja da predstavlja podrazumevani izlaz sa mreže, ili Default Gateway.

Na mrežnim dijagramima, ruter se predstavlja sa krugom koji ima četiri strelice, od kojih dve izlaze iz njega, a dve ulaze.

Ako bismo pokušali da preciznije definišemo ruter, onda bi to bio računarski mrežni uređaj koji povezuje podmreže. Na osnovu tabele rutiranja (routing table), ruter za svaki primljeni mrežni paket određuje na koji interfejs će ga dalje proslediti.

Ti podaci su: Odredište. Dolazna adresa. Port na koji se ide.

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaPovratak u prodavnicu