Male Tajne Rada Kamera Ostavite komentar

Kamere za video nadzor nam omogućavaju da se ponekad osećamo kao Veliki brat dok posmatramo svoje ukućane ili zaposlene, a sve u želji da budemo sigurni da je objekat u kome se nalaze bezbedan. Svakoga dana na TV-u gledamo kako se dogodila neka provala ili pljačka i da su mete obično prostori koji nisu zaštićeni na pravi način.

Ako uđemo malo u psihologiju kriminalaca, shvatićemo da će oni verovatno u startu odustati od plana da nezakonito upadnu u vaš objekat i da pričine štetu, ako unapred znaju da je nadgledan kamerama sa svih strana.

U ovom tekstu ćemo vam otkriti neke tajne o uglovima snimanja i objektivima. Naime, bitan je broj kamera koje imate ali isto tako i ugao pod kojim su postavljene, jer od toga direktno zavisi šta će njihovo „oko“ uspeti da vidi.

Bitno je naglasiti da ne postoje neka striktna pravila kod određivanja ugla, već to zavisi od situacije na terenu, dakle – individualno je.

Kod magacina velikih dimenzija i šablonskih zgrada, postoje šabloni postavljanja, zbog toga što je otkriven prostor koji se snima i nadgleda. Ovakvi objekti imaju mesta gde je najpristupačnije da se postave kamere za video nadzor.

Šta su to fiksni a šta virofokalni objektivi?

Ulazimo dublje u tajne kamera, i dolazimo do objektiva. Kao što im samo ime kaže, fiksne objektive nije moguće pomerati, dok je prednost virofokalnih u ručnom podešavanju. Kamera se ručno može podesiti nakon montaže, pa se tako menja i sam ugao snimanja.

Navešćemo primer za to:

Imate frizerski salon i želite da postavite kamere iznad radnih stolica, međutim, nije moguće postaviti sve kako ste zamislili, jer su okolo montirane police, ormarići i sl. Tada je jako važno da možete sami naknadno da podešavate ugao, koji će „gađati“ tačno ono mesto koje želite. Posle nekog vremena, moguće je da ćete hteti da posmatrate neko drugo mesto u salonu, i tada jednostavno usmerite sočivo na tu stranu.

Šta su to žižne daljine?

Fiksni objektivi nam dolaze sa raznim žižnim daljinama i to su 2.8, 3.6, 4, 6, 8, 12 i 16 milimetara. Postoji i jedna bitna stavka koju je potrebno poštovati – veće je polje pokrivenosti što je manja žižna daljina. Najčšće se koristi 3.6, gde je ugao snimanja širine 72 stepena.

Žižne daljine od 3.5 – 8, 2.8 – 12, 6 – 15 milimetara su varijabilne i naći ćemo ih kod virofokalnih objektiva. Ta varijabilnost znači da se žižna daljina može podešavati sve dok ne namestimo da kamera radi onako kako želimo.

Šta je to stepen otpornosti kamere?

IP ili Ingress Protection je standard koji označava koliko je jedna kamera otporna na spoljašnje uticaje. Pri odabiru kamere, obratite pažnju na IP oznaku, a sve to nam govori koliko je kamera otporna prašinu i na vodu – vlagu.

Šta ćete odabrati, zavisi od vaših stvarnih potreba, tako da se raspon kreće od kamera koje nemaju nikakvu specijalnu zaštitu, do uređaja sa totalnom zaštitom od prodora čestica prašine, odnosno, zaštite od vodenog mlaza većeg pritiska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
Korpa