100% kupaca bi
preporučilo ovu
prodavnicu

Recenzije prodavnice

Hoopla.rs

Hoopla.rs

Šta su to svičevi?

U prethodnom tekstu smo se upoznali sa terminima aktivne i pasivne mrežne opreme. Dakle, aktivnu komunikacijsku opremu čine uređaji koji koriste struju kao svoj izvor i oni omogućavaju aktivno upravljanje mrežnim saobraćajem.

Ono što im je zajednička karakteristika, to je da imaju procesor i memoriju, a na osnovu ugrađenih programa, operativnog sistema, namene i dr, donose odluke o pravcu mrežnog saobraćaja koji kroz njih prolazi i koga generišu.

Kao što smo navelu, aktivnu opremu čine:

Switch preklopnik,

Usmerivač – ruter

Kompjuter i server koji stvaraju promet.

U našem tekstu ćemo se malo više pozabaviti svičevima – šta su oni zapravo, čemu služe, a pronaći ćete i druge korisne i zanimljive informacije.

Dakle, SWITCH – svič, služi da se povežu dva računara koja se nalaze unutar iste mreže (LANa) ili se koriste za povezivanje kompjutera i rutera za saobraćaj koji je namenjen drugim mrežama.

Uloga switch-a je da poveže parove koji komuniciraju na osnovu svoje fizičke adrese. Ovde ćemo spomenuti MAC što znači – Media Access Control adresa.

Svič će omogućiti da više parova komunicira u isto vreme, pri čemu postoje različite vrste svičeva, koje poseduju i dodatne različite funkcije, na primer, usmeravanje saobraćaja po logičkim IP adresama.

Na jednom portu, primljeni saobraćaj prebacuje se na jedan odgovarajući izlazni port i to na osnovu odredišne MAC adrese.

Koje brendove mi koristimo?

Rukovodeći se činjenicom da je samo najbolje dovoljno dobro, kod nas možete da pronađete poznate brendove kao što su:

TP-Link, D-Link, Tenda, Dahua, Hikvision, Planet, Ubiquiti, MikroTik.

Na primer, D-Link neupravljivi svičevi savršeni su za radne grupe, kao i za manje mreže, i dizajnirani su kao veoma povoljna rešenja. Podržavaju full duplex rad, pružaju auto MDI/MDIX da bi se uklonila potreba za cross-over kablovima i da bi instalacija bila jednostavnija; spomenimo i IEEE 802.3x kontrolu protoka zbog pouzdanog prenosa podataka.

Upoznajmo se sada sa terminom Quality of Service ili QoS, koji podržavaju neki modeli od pomenutih svičeva. Njihova uloga je da omoguće uređenje prioriteta saobraćaja, kao i optimizaciju za media streaming, i VoIP pozive.

U savremenom svetu se dosta vodi računa oko trošenja energije, tako da svičevi imaju Green tehnologiju, takođe i u cilju da uređaj ima dužni životni i radni vek, pri čemu se ne smanjuju performanse niti radna funkcionalnost.

Postoji i takozvana RoHS usaglašenost, što bi značilo da se za pakovanje svičeva koristi ambalaža koja ne šteti životnoj okolini, odnosno, reciklirajuća je.

Smart svičevi

Smart upravljive svičeve karakterišu podesive funkcije, što sve znači da ih odlikuje skalabilnost i primenljivost. Interfejs za upravljanje je veoma jednostavan, i dostupan putem web browser-a ili PC utility. Sve to znači da korisnici mogu lako i veoma brzo da razviju mrežu.

4.113
0
Korpa