100% kupaca bi
preporučilo ovu
prodavnicu

Recenzije prodavnice

Hoopla.rs

Hoopla.rs

Biometrijska rešenja za kontrolu pristupa

21 vek donosi vrtoglavi razvoj tehnologije, ubrzan tempo života, oštru konkurenciju na tržištu ma kojim poslom da se bavimo, što sve za posledicu ima neminovno praćenje trendova i njihovo uvrštavanje u svakodnevni život.

U tome nema ničeg lošeg, naprotiv, sve je osmišljeno kako bi poslovanje bilo pojednostavljeno i da bi se stvorila timska atmosfera među zaposlenima, povećala sigurnost i bezbednost, kao i produktivnost i efikasnost, što sve za krajnju posledicu ima veće prihode koje jedna kompanija ostvaruje.

U tom smislu, postoje različita rešenja, a u našem teskstu ćemo se baviti biometrijskom identifikacijom.

Šta je biometrijska identifikacija?

Reč je o vrsti identifikacije koja se iz dana u dan primenjuje sve više i postaje sve važnija. Najčešće korišćena je tehnologija prepoznavanja otisaka prstiju. Da li ćete se odlučiti za ovaj način kontrole pristupa, zavisi od karakteristika nekog okruženja i potreba.

To bi praktično značilo da potreba za karticama prestaje, dok sa druge strane to znači i dodatnu bezbednost u smislu da niko nikome ne može da „pozajmi“ svoju karticu – otisak prsta je samo jedan i jedinstven.

Koje su najvažnije prednosti biometrijske identifikacije?

Biometrijska identifikacija pre svega sprečava bilo kakvu zloupotrebu ličnih podataka, a to znači da se snimci otisaka prstiju nigde ne čuvaju, ne sakupljaju se; sistem ne upotrebljava same otiske prstiju nego posebne kodove, tako da nije moguće da se otisak rekonstruiše.

Uzorci ili kodovi se mogu upotrebiti samo u uređajima koji su od istog proizvođača, a na svim drugim mestima nisu upotrebljivi.

Sami birate način korišćenja, na primer – nije moguće preuzimanje kodova iz lokalnog uređaja ili, recimo, uzorci mogu da budu sačuvani samo na kartici koju korisnik nosi sa sobom.

Biometrijska identifikacija – iskustva

Ovaj način kontrole pristupa je prisutan na našim prostorima već duži niz godina i iskustva korisnika su veoma pozitivna. U današnje vreme, smatra se najjednostavnijom i najefikasnijom tehnologijom, kao i maksimalno pouzdanom.

Navešćemo tri glavne prednosti:

–          Ne morate da nosite ključeve, kartice, značke i druge oznake;

–          Ne postoji rizik da neko strano lice uđe u određenu prostoriju sa tuđom karticom

–          Kod evidencije radnog vremena (EVR) sprečava se da zaposleni „pozajmljuju“ kartice kojima prijavljuju dolazak ili odlazak sa posla.

Sve promene, odnosno događaji, bivaju registrovani na kompjuteru, sa koga se na veoma lak način može obaviti izuzimanje podataka, kao što je na primer, izveštaj za obračun plata.

Sistemi kontrole pristupa i evidencije radnog vremena su veoma često implementirani zajedno, i to sa sistemima video i audio nadzora.

Otisci prstiju se odavno koriste kao najpouzdaniji način identifikacije pojedinca, pa je upravo zbog toga ovaj način prepoznavanja iskorišten i u elektronskom svetu. Biometrija znači automatizovani metod određivanja identiteta osobe i to na osnovu fizioloških karakteristika, u našem slučaju – otiska prsta. Takođe, moguće je prepoznavanje na osnovu lica, dužice ili mrežnjače oka, glasa, rasporeda vena ili geometrije ruke.

456
0
Korpa