Alarmi za stanove, lokale, kuće… Ostavite komentar

Alarmi za stanove, lokale, kuće…

U prethodnom tekstu smo se pozabavili temom zbog čega su vam zapravo neophodni alarmni sistemi. Slobodno možemo kazati da ovakvi sistemi zaštite objekata i lica nisu luksuz, već potreba savremenog čoveka u svetu u kome je stalno izložen raznim opasnostima, kao što su krađe, provale, pljačke…

Nijedan dinar koji uložite u zaštitu svog stana, kuće, lokala, vikendice i sl, nije bačen, već ste time investirali u sigurnost, bezbednost i miran san, što ne može imati svoju pravu cenu izraženu u novcu.

Jedino što je bitno u toj priči oko investiranja, jeste da pravilno odaberete opremu. Sada ćemo se upoznati sa osobinama alarmnih sistema za određene objekte.

Alarmni sistemi za stanove

Kako funkcioniše jedan alarmni sistem? On radi tako što jednostavno, uz pomoć detektora pokreta prepoznaje provalu, tj. neovlašćeni ulazak u prostor (na primer – provala ulaznih vrata) i odmah uključuje sirenu i poziva vlasnika stana.

Jedan ovakav alarmni sistem se sastoji od nekoliko segmenata a to su pomenuti detektor pokreta i unutrašnja sirena, zatim alarmna centrala, šifrator (uz pomoć ovog dela se sistem aktivira ili deaktivira) i rezervno napajanje.

Alarmi za kuće

Alarmi za kuće mogu da imaju četiri detektora pokreta, i oni se smeštaju u prostorije koje treba da se zaštite od upada provalnika. Delovi alarmnog sistema su isti kao što smo opisali kod stanova, samo je razlika u tome što postoji i spoljna sirena. Alarm može da se poveže na fiksnu telefonsku liniju i obavlja dojavu u slučaju da se aktivira.

Alarmi za lokale

U ovom delu teksta ćemo opisati alarmni sistem koji je namenjen za manje lokale koji se sastoje od magacinskog prostora i prodajnog dela. Oni obično imaju po tri detektora pokreta koji se ugrađuju u taj prostor. Pošto lokali uglavnom imaju izloge, možete da odaberete da se ugradi glass break detektor koji će vas obavestiti ako neko razbije staklo, odnosno izlog lokala.

Alarm se povezuje na fiksnu telefonsku liniju i u slučaju provale, tj. aktivacije, on vrši dojavu na unapred definisane brojeve.

Alarmi za kuće sa spoljnom zaštitom

Ovakvi alarmni sistemi se razlikuju od već opisanih po tome što imaju dodatne spoljne detektore. Takvi spoljni detektori pokreta se montiraju na zid kuće, pri tome štiteći i obezbeđujući svaki otvor – prozori, vrata, vrata od terase…

Drugačiji naziv za ove detektore je zavesa detektori, a razlog za takvo ime je što je snop njihove detekcije kao zavesa.

Ukoliko postoje pokreti u dvorištu, oni neće reagovati, već samo u slučaju da neko pokuša da neovlašćeno upadne u prostor preko prozora, terasnih vrata i slično.

Dobra osobina sistema jeste što ga možete aktivirati i dok ste u kući, i to tako što uključite samo spoljnu zaštitu. Ukoliko želite, dodatno je moguće osigurati dvorište, odnosno čitav otvoreni prostor oko kuće.

58

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
Korpa